KTM Duke 390 Forum banner

Niezawodność

1 reading
1.2K views 8 replies 6 participants last post by  Gizmos  
#1 ·
Witajcie wszyscy, obecnie szukam swojego pierwszego motocykla. Obecnie wybieram pomiędzy MT03, CB500f i KTM 390 Duke. Jestem w USA i słyszałem wiele mieszanych opinii. Jest wiele 390-tek na sprzedaż od 2020 roku w górę za naprawdę niskie ceny w porównaniu do Mt03 i CB500. KTM wygląda niezwykle zachęcająco, ale mam jedną obawę, a mianowicie niezawodność.

#2 ·
Wszystkie małe motocykle uliczne o małej pojemności skokowej są produkowane z tanich materiałów w porównaniu do ich większych odpowiedników. Nie dotyczy to wszystkich motocykli o małej pojemności skokowej, ponieważ istnieją wysokiej jakości motocykle terenowe i tym podobne, które wymagają jedynie małej pojemności. Dotyczy to tylko małych motocykli ulicznych.

Nie oznacza to, że nie są one niezawodne, jednak istnieje o wiele większa pewność, że ich większe modele będą miały materiały wyższej jakości, co spowoduje mniejsze zużycie części, które będą musiały być wymieniane z czasem. Większym problemem z mniejszymi motocyklami ulicznymi jest to, że w Stanach Zjednoczonych nie ma zbyt wielu osób, które chcą je zatrzymać na dłuższą metę, dlatego na rynku można zobaczyć ich mnóstwo. Zazwyczaj eksploatują je do granic możliwości w krótkim czasie, a następnie przechodzą na wyższy model. Kiedy kupujesz te motocykle używane, tak naprawdę nigdy nie wiesz, co dostajesz, dopóki nie będziesz go miał przez jakiś czas. Wtedy zaczniesz widzieć, co poprzedni właściciel zrobił, a czego nie zrobił z motocyklem. Osobiście kupiłem swój nowy od dealera, ponieważ należę do nielicznych w Stanach, którzy faktycznie planują zatrzymać motocykl. To zapewnia mi, że jestem pierwotnym właścicielem od października 2022 roku, który nie eksploatował go do granic możliwości i dzięki temu przejechałem dotychczas 9,3 tys. mil w 2,5 roku bez żadnych problemów. Sam również wykonuję całą pracę, nawet wyjmując silnik, aby wyregulować luz zaworowy. Zapłacisz znacznie więcej za nowy motocykl w porównaniu do używanego za to zapewnienie. Nie warto tego robić z małą pojemnością skokową, chyba że naprawdę chcesz zatrzymać motocykl.

Istnieje mnóstwo przewodników online, które pokazują, na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego motocykla.

#3 ·
Oto moje doświadczenie.... Kupiłem NOWĄ KTM RC390 z 2016 roku (w 2016 roku). Posiadałem ją przez rok i przejechałem nią prawie 2 tysiące mil po torze. Słyszałem o różnych strasznych historiach, przepalonych uszczelkach głowicy itp. Czułem, że jakość wykonania nie dorównuje japońskiej konkurencji. Sprzedałem ją i uznałem się za szczęśliwego, że nie miałem ŻADNYCH problemów mechanicznych.

Zastąpiłem ją Yamahą R3. Jakość wykonania była nieco lepsza, ale nadal wydawała się "tania" (dla mnie). R3 była bardzo niezawodna. Skończyłem z DWOMA Yamahami R3 - jedną na ulicę i jedną na tor. Silnik przetrwał próbę czasu (MT-03 używa tego samego silnika). Moją jedyną skargą było to, że tak naprawdę mnie nie ekscytowała? Wydawała mi się trochę "waniliowa"/nudna?

Skończyłem kupując nową Duke 390 z 2024 roku i używaną Duke 390 z 2019 roku dla mojej żony. Mogę wam powiedzieć, że jakość wykonania poprawiła się od 2016 roku, ale nadal jest po "taniej" stronie... Ważne jest to, że Duke MNIE EKSCYTUJE!!! Jest bardziej zabawna niż Yamaha. Sam wykonuję wszystkie moje naprawy. Jeśli skończę grzebać przy KTM częściej niż przy Yamasze, to jest to kompromis, na który jestem gotów pójść. Obecnie posiadam trzy motocykle (pozostałe to większe motocykle) i myślę, że moja Duke 390 jest moim ulubionym motocyklem, który posiadam :cool:.

#5 · (Edited)
Oto moje doświadczenie.... Kupiłem NOWĄ KTM RC390 z 2016 roku (w 2016 roku). Posiadałem ją przez rok i przejechałem nią prawie 2 tysiące mil po torze. Słyszałem o różnych strasznych historiach, przepalonych uszczelkach głowicy itp. Czułem, że jakość wykonania nie dorównuje japońskiej konkurencji. Sprzedałem ją i uważałem się za szczęśliwego, że nie miałem ŻADNYCH problemów mechanicznych

Zastąpiłem ją Yamahą R3. Jakość wykonania była nieco lepsza, ale nadal wydawała mi się "tania". R3 była bardzo niezawodna. Skończyłem z DWOMA Yamahami R3 - jedną do jazdy po ulicy, a drugą na tor. Silnik przetrwał próbę czasu (MT-03 używa tego samego silnika). Moją jedyną skargą było to, że tak naprawdę mnie nie ekscytowała? Wydawała mi się trochę "waniliowa"/nudna?

Kupiłem nową Duke 390 z 2024 roku i używaną Duke 390 z 2019 roku dla mojej żony. Mogę wam powiedzieć, że jakość wykonania poprawiła się od 2016 roku, ale nadal jest po "taniej" stronie... Ważne jest to, że Duke mnie EKSCYTUJE!!! Jest więcej zabawy niż Yamaha. Sam wykonuję wszystkie czynności konserwacyjne. Jeśli skończę majsterkować przy KTM częściej niż przy Yamasze, to kompromis, na który jestem gotów pójść. Obecnie posiadam trzy motocykle (pozostałe to większe motocykle) i myślę, że moja Duke 390 jest moim ulubionym motocyklem, który posiadam :cool:.
Dużą rzeczą do odnotowania jest to, że 2024 to zupełnie inna rasa 390. Praktycznie wszystko w motocyklu jest nowe, gdzie otrzymasz bardzo ograniczone wsparcie, jeśli będzie potrzebne, zwłaszcza wszystko, co wewnętrzne z silnikiem. Bardzo, bardzo niewiele części jest współdzielonych z poprzednich generacji. Przynajmniej Gen 1 aż do późnych modeli Gen 2 ma dużo wsparcia online. Głównie gen 1, ale przynajmniej przenoszą się do Gen 2. Nawet wsparcie dla adventure 390 i RC390 jest kompatybilne z gen 1 do późnej gen 2.

#4 · (Edited)
Witajcie wszyscy, obecnie szukam swojego pierwszego motocykla. Obecnie wybieram pomiędzy MT03 CB500f a KTM 390 duke. Jestem w USA i słyszałem wiele mieszanych opinii. Jest wiele 390 na sprzedaż od 2020 roku w górę za naprawdę niskie ceny w porównaniu do Mt03 i CB500. KTM wygląda niezwykle kusząco, ale mam jedną obawę, a mianowicie niezawodność.
Mam 390 Duke z 16 roku i miał on swoje problemy, co dało mi tylko pretekst do uzyskania prawie 50 KM na kole po naprawieniu problemów i dostrojeniu go... ;-)

Moja dziewczyna miała CB500F, to był naprawdę fajny motocykl i ma reputację niezawodności Hondy, na której może się oprzeć, chociaż jest trochę ciężki w porównaniu do Duke... Nie jeździłem MT03 ani R3, ale nie stroniłbym od jednego w dobrej cenie, ponieważ mam starszy R6, który KOCHAM...

#6 ·
Witajcie wszyscy, obecnie szukam swojego pierwszego motocykla. Obecnie wybieram pomiędzy MT03, CB500f i KTM 390 duke. Jestem w USA i słyszałem wiele mieszanych opinii. Jest wiele 390-tek na sprzedaż od 2020 roku w górę za naprawdę niskie ceny w porównaniu do Mt03 i CB500. KTM wygląda niezwykle zachęcająco, ale mam jedną obawę, a mianowicie niezawodność.
Cóż, moje doświadczenie z użytkowania było znakomite. 19000 km, 5 lat, ani jednego problemu do zgłoszenia. 2020 390 duke. Mam ECU Coober i filtr pokrywy airbox oraz pełny wydech. Używałem zębatek 14.15.16 zębów dla różnych wrażeń z jazdy i to absolutnie rządzi. Mój siostrzeniec przeszedł z ograniczonego MT07 na duke po jeździe moim i zdecydowanie wolał duke, o wiele więcej zabawy i zwrotności. Nie mogę tego wystarczająco polecić. Mody naprawdę go budzą, jeśli chcesz więcej w przyszłości, że tak powiem..

#7 ·
Cóż, moje doświadczenie jako właściciela było znakomite. 19000 km, 5 lat, ani jednego problemu do zgłoszenia. 2020 390 duke. Mam Coober ecu i filtr pokrywy airbox oraz pełny wydech. Jeździłem na zębatkach 14.15.16 zębów dla różnych wrażeń z jazdy i absolutnie wymiata. Mój siostrzeniec przeszedł z ograniczonego MT07 na duke po jeździe moim i zdecydowanie wolał duke, o wiele więcej zabawy i zwinniejszy. Nie mogę tego wystarczająco polecić. Mody naprawdę go budzą, jeśli chcesz więcej na drodze, że tak powiem..
Czy miał okazję jeździć nieograniczonym mt07?

#8 ·
Witajcie wszyscy, obecnie szukam swojego pierwszego motocykla. Obecnie waham się pomiędzy MT03, CB500f i KTM 390 duke. Jestem w USA i słyszałem wiele mieszanych opinii. Jest wiele 390-tek na sprzedaż od 2020 roku w górę za naprawdę niskie ceny w porównaniu do Mt03 i CB500. KTM wygląda niezwykle zachęcająco, ale mam jedną obawę, a mianowicie niezawodność.
jestem na swoim 3. Duke 390 - nigdy nie miałem żadnych problemów .....

Z 3 motocykli, które rozważasz, MT 03 i CB500F to motocykle "waniliowe", podczas gdy Duke 390 to motocykl Ben and Jerry's chocko mint chip (z sosem truskawkowym) ....

Kiedy oglądasz recenzje prasowe Duke 390 - słowo "specjalny" pojawia się często, podobnie jak "radość z jazdy" - nie otrzymasz takich komentarzy na temat MT03 lub CB500F (ani zresztą Kawa Z400) ....

Powodzenia!