Wszystkie małe motocykle uliczne o małej pojemności skokowej są produkowane z tanich materiałów w porównaniu do ich większych odpowiedników. Nie dotyczy to wszystkich motocykli o małej pojemności skokowej, ponieważ istnieją wysokiej jakości motocykle terenowe i tym podobne, które wymagają jedynie małej pojemności. Dotyczy to tylko małych motocykli ulicznych.
Nie oznacza to, że nie są one niezawodne, jednak istnieje o wiele większa pewność, że ich większe modele będą miały materiały wyższej jakości, co spowoduje mniejsze zużycie części, które będą musiały być wymieniane z czasem. Większym problemem z mniejszymi motocyklami ulicznymi jest to, że w Stanach Zjednoczonych nie ma zbyt wielu osób, które chcą je zatrzymać na dłuższą metę, dlatego na rynku można zobaczyć ich mnóstwo. Zazwyczaj eksploatują je do granic możliwości w krótkim czasie, a następnie przechodzą na wyższy model. Kiedy kupujesz te motocykle używane, tak naprawdę nigdy nie wiesz, co dostajesz, dopóki nie będziesz go miał przez jakiś czas. Wtedy zaczniesz widzieć, co poprzedni właściciel zrobił, a czego nie zrobił z motocyklem. Osobiście kupiłem swój nowy od dealera, ponieważ należę do nielicznych w Stanach, którzy faktycznie planują zatrzymać motocykl. To zapewnia mi, że jestem pierwotnym właścicielem od października 2022 roku, który nie eksploatował go do granic możliwości i dzięki temu przejechałem dotychczas 9,3 tys. mil w 2,5 roku bez żadnych problemów. Sam również wykonuję całą pracę, nawet wyjmując silnik, aby wyregulować luz zaworowy. Zapłacisz znacznie więcej za nowy motocykl w porównaniu do używanego za to zapewnienie. Nie warto tego robić z małą pojemnością skokową, chyba że naprawdę chcesz zatrzymać motocykl.
Istnieje mnóstwo przewodników online, które pokazują, na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego motocykla.